Pizza koja produžava život

(Last Updated On: 10/02/2021)


Naučnici su angažovali stručnjake iz raznih oblasti, uključujući naučne istraživače, proizvođače, distributere i potrošače. Cilj je bio samo jedan: da se poboljša javno zdravlje uvođenjem navike konzumacije zdrave hrane, uključujući i pizzu.

I tako, napravljena je pizza pascalina, koja je prvi put poslužena ove godine u poznatoj napuljskoj piceriji – jelo koje po mišljenju stručnjaka može da pomogne da se smanji rizik od kardiovaskularnih oboljenja, kao i od nekih vrsta tumora organa za varanje, kao što je npr. rak debelog creva.

„Pica koja produžava život“ napravljena je od sledećih „savršenih“ sastojaka:

Masline. Bogate su vitaminom E i drugim moćnim antioksidansima. Sadrže kalcijum, bakar i gvožđe, dobre su zs zdravlje srca, a takođe doprinose prevenciji raka i osteoporoze.
Ekstra devičansko maslinovo ulje. Maslinovo ulje sadrži zdrave mononezasićene masne kiseline i za razliku od ostalih vrsta ulja, ne povezuje se sa gojenjem. Ekstra devičansko maslinovo ulje takođe je bogato antioksidansima koji imaju moćno delovanje na organizam. Sadrži takođe i sastojke koji deluju antiupalno, kao što su oleinska kiselina i oleokantol.
Paradajz. Paradajz je dobar izvor vitamina C i drugih antioksidanasa, koji povoljno deluju na opšte zdravlje organizma. Izvor je likopena, supstance koja je povezana sa smanjenjem rizika od srčanog i moždanog udara, kao i holina, kalijuma i biljnih vlakana koji povoljno deluju na zdravlje organa za varenje i srca.
Čili papričice. One pomažu u prevenciji čira na želucu, a deluju i antibaktericidno, zahvaljujući pre svega kapsaicinu koji uništava bakterije kao što je helikobakter i pomaže da se sanira upalna boest creva.
Beli luk. Povoljno deluje na imunitet, ima baktericidna i antivirusna svojstva, izvor je mangana, vitamina B6 i vitamina C.
Brokoli. Povrće bogato biljnim vlaknima, vodom i sulforafanom, materijom koja preventino deluje protiv formiranja tumora.
Integralno pšenično brašno. Integralne žitarice sadrže nutrijente koji pomažu smanjenju rizika od povišenog krvnog pritiska i srčanog napada.

Izvor:
http://www.zdravahrana.com/