Kako kontrolisati ili izbeći dijabetes – 9 saveta

(Last Updated On: 10/02/2021)Kada pričamo o Dijabetesu, ne postoji idealan „šablon ishrane“ koji bi mogli svi da koriste. Sve zavisi od osobe do osobe, al ono što je ključno je da postoje saveti koji mogu da Vam pomognu kako dijabetes kontrolisati ili pak izbeći.

1. Jedite redovne obroke
Rasporedjivanje obroka ravnomerno u toku dana može pomoći da kontrolišete apetit i nivo glukoze u krvi (pogotovo ako ste na insulinu dva puta dnevno).

2. Odlučite se za ugljene hidrate koji se sporo apsorbuju
Svi ugljeni hidrate utiču na nivo glukoze u krvi, zato budite svesni koje ugljene hidrate unosite. Najbolji su oni koji se postepeno apsorbuju, a to su: testenina, pirinac, ražani hleb, mladi krompir, žitarice na bazi ovsa i ostalo.

3. Izbegavajte „Masno“
Unosite mast u što manjim količinama, pogotovo zasićene masti. Pokušajte sa korišćenjem nezasićenih masti i ulja kao što je Maslinovo ulje ili ulje od Repice (koje možete naći u Bio Tačka Zdrava Hrana), jer su ove vrste ulja bolje za vaš kardiovaskularni sistem, za vaše srce. Što se tiče mlečnih proizvoda, koristite proizvode sa manjim procentom masti. Grilovana ili pečena hrana je svakako bolja nego pržena. Razlog je isti – ulje.

4. Pet puta dnevno
Ciljajte na obroke koja će 5 puta dnevno sadržati voće ili povrće. Oni će Vam obezbediti neophodne vitamine, minerale i vlakna.

5. Jedite veće količine pasulja
Pasulj i sočivo sadrže malu količinu masnoće, bogati su vlaknima i po ceni su pristupačne. One nemaju veliku ulogu vezanu za nivo glukoze u krvi, ali vam mogu pomoći kod kontrolisanja masnoće u krvi (Holesterol)

6. Riba u ishrani
Sve vrste ribe su zdrave, pod uslovom da nisu pržene. Ribe kao što su Losos, Skuša, Sardina i Pastrmka su na neki način zdravije od ostalih jer sadrže Omega-3 masne kiseline, koje pomažu u zaštiti od srčanih oboljenja, prema kojima su ljudi sa dijabetesom skloniji. Trudite se da jedete ribu sa Omega-3 masnim kiselinama bar 2 puta nedeljno.

7. Smanjite unos šećera
Ukoliko imate dijabetes, to ne znači da morate da budete na dijeti bez unosa ikakvih šećera.
Samo ciljajte na to da smanjite unos. Takodje, možete da koristite druge zasladjivače kao što je Stevia (koju možete kupiti u Zdrava Hrana Bio Tačka). Jedni od dobrih načina da smanjite unos šećera jeste da kupujete bezalkoholna pića koja nemaju šećer, ili da ne stavljate šećer tokom konzumiranja kafe ili čaja.

8. Smanjite upotrebu soli u ishrani
Korišćenje velike količine soli povećava rizik od visokog krvnog pritiska što za posledicu ima srčani napad ili moždani udar. Smanjite unos soli do 6 grama dnevno. Možete koristiti i zdravije vrste soli kao što je Himalajska So koju možete pronaći u našoj Prodavnici zdrave hrane.

9. Razumno korišćenje alkohola
Alkohol ima veću količinu kalorija. Nije dobra ideja konzumirati alkohol na prazan želudac, naročito ako uzimate insulin ili lekove koji vas dovode u opasnost od hipoksije, jer osobe koje konzumiraju alkohol imaju veće šanse da im se hipoksija dogodi. 

Ⓒ Zdrava Hrana Bio Tačka