Prevencija polenskih alergija

(Last Updated On: 01/12/2019)

Postoje neke prirodne metode kojima se mogu značajno ublažiti pa čak i potpuno otkloniti neprijatni simptomi polenskih alergija. Ali najvažnije je započeti na vreme, nekoliko nedelja ili čak meseci pre pojave alergije! (Piše: Slavica Matić, viši dijetetičar-nutricionista)


Ojačajte imunitet

Za jačanje imuniteta koristite proverena sredstva kao što su ulje crnog kima (zaista provereno!), ehinacea, med, propolis, srebrna voda, trave žitarica (možete ih sami uzgajati ili kupiti u vidu praha u prodavnicama zdrave hrane), lekovite gljive (reiši, šitake).


Detoksikujte organizam

Prolećno čišćenje životnog prostora za mnoge je već ustaljena navika.  Čišćenje organizma (posebno ako ste se tokom zime malo više opustili) u ovom periodu je takođe više nego potrebno. Dobro će vam doći glina ili zeolit, naravno uz dosta kvalitetne vode.

Obratite pažnju na ishranu

Nema dobre detoksikacije bez odgovarajuće ishrane. Kao preventivu polenskim alergijama povećajte unos namirnica bogatih vitaminima C, A, E, mineralima kao što su kalcijum, cink, magnezijum, selen.  Važne su takođe i esencijalne masne kiseline. Koristite kvalitetna hladno ceđena ulja od lana, bundeve, susama i konoplje kao i njihove semenke. Prednost dajte sirovim namirnicama. U ovom periodu priroda nam daruje mnoge biljke bogate sastojcima koji su nam najpotrebniji. Sremuš (već se pojavio na pijacama!), vlašac, maslačak, rukola, zelena salata, spanać. Tu su beli i crni luk, zatim uvek aktuelna šargarepa, kelj, prokelj i nezaobilazni začini poput rena i đumbira koji pročišćavaju disajne puteve i oslobađaju od viška sluzi.

Ne zaboravite koprivu.

Koristite je za pripremu jela ali i čaja. Redovna upotreba čaja od koprive se smatra jednim od efikasnijih metoda u prevenciji polenskih alergija. Zahvaljujući prisustvu kvercetna kopriva sprečava oslobađanje histamina, a upravo je histamin pokretač alergijskih reakcija. Čaj od koprive treba piti u dužem vremenskom periodu, pa ukoliko ste alergični na ambroziju (čija sezona počinje u avgustu) mislite o tome na vreme!

Tu su i homeopatija i akupunktura kao potpuno prirodne metode lečenja koje su se pokazale kao vrlo uspešne u tretiranju i lečenju alergija.
Šta ćete preduzeti, koju metodu ćete  odabrati svakako je vaš izbor. Ukoliko volite brza, instant rešenja i ako vam sve ovo nabrojano zvuči komplikovano verovatno ćete se opredeliti za konvencionalnu medicinu. Ako ste spremni da se malo potrudite, opet ističem, krenite na vreme. Možda tegobe ne prestanu u potpunosti, ali mogu da prođu u mnogo blažem obliku! I to je nešto zar ne?!
Dočekajte predstojeću sezonu spremni, a onda ćete i vi moći da uživate u svim blagodatima proleća (leta). 
A vi ostali, ni vama neće škoditi da preduzmete neki od navedenih koraka. Čišćenje organizma i pravilna ishrana su uvek aktuelni.

Izvor: http://www.zdravahrana.com/