Da li ste osetljivi na Gluten? 6 znakova kako da ih prepoznate!

(Last Updated On: 10/02/2021)Prepoznavanje osetljivosti na gluten, kao i njene moguće posledice nije lako, pogotovo u ranoj fazi, ako se ignorišu neki od simptoma.

Mogući simptomi:

 1. Očigledno je da će biti gastrointestinalnih simtpoma (GI), problema sa želucem veznih sa varenjem. Među njima, mogući su sledeći: gasovi, nadimanje, uznemirenost stomaka, grčevi u abdomenu, zatvor, proliv ili smenjivanje zatvora i proliva – tzv. sindrom nadražljivih creva.
 2. Glavobolje i/ili migrena
 3.  Fibromialgija nije bolest, to je sindrom. To znači da imate žigove i bolove u mišićima i vezivnim   tkivima.
 4.  Emocionalni problemi uključujući stalnu razdražljivost i iznenadne, iracionalne promene   raspoloženja.
 5. Neurološki problemi, uključujući vrtoglavicu, problem sa održavanjem ravnoteže i perifernu neuropatiju koja pogađa periferne nerve dovodeći do bola, slabosti, žmaraca ili utrnulosti udova.
 6. Umor, hroničan, ili gotovo posle svakog obroka. Sindrom hroničnog umora (CFS), kao i fibromialgija, nije bolest, već sindrom. Ako vam je postavljena takva dijagnoza, to znači da lekar nije u stanju da odredu uzrok vašeg umora.
 • Kako doneti konačnu odluku
  Pre svega, zapišite sve simptome koji vas muče, bilo povremeno, bilo hronično. Nemojte unapred postavljati dijagnozu. Naprosto ih zapišite ne pokušavajući da ih objasnite.
  Potom pokušajte da se 60 dana hranite bez glutena. Ako osećate da to niste u stanju da učinite, to bi moglo da znači da ste zavisni od glutena. Paradoksalno, ali mi smo često zavisni od stvari na koje smo alergični.
 • Šta isključiti
  Ishrana bez glutena isključuje: pšenicu, raž, ječam, speltu, kamut, ovas i tritikale – to su žitarice koje sadrže gluten.
  Možete da konzumirate: pirinač, kinou, heljdu i sorgum – ova zrna ne sadrže gluten.

Gotove namirnica gotovo po pravilu sadrže gluten uz nekom obliku, osim ukoliko nisu naglašeno deklarisane kao “bezlugenske”. Zato je najbolje ne kupovati prerađenu hranu, preliva za salatu i gotovo obroke.

Nakon 60 dana, vratite se spisku vaših simptoma i proverite koliko je tih simptoma preostalo. Ako su se uglavnom izgubili, to može biti dobar podsticaj za vas da se držite ishrane bez glutena. Ako niste sigurni, vratite se na prethodnu ishranu da vidite da li će se neki od simptoma koji su se izgubili ponovo vratiti.
Nakon 6 meseci ishrane bez glutena, možda ćete moći da postepeno u ishranu uvedete neke od namirnica koje ste izostavili, ovog puta bez posledica…

Izvor:
http://www.zdravahrana.com/